Van aanpassen naar belichamen
Over de samenwerking tussen yin en yang
Altijd maar doorgaan. Moeite met écht ontspannen. Veel in je hoofd zitten, piekeren, twijfelen. Jezelf steeds aanpassen aan anderen, niet goed weten wat je zelf wilt. Altijd ‘aan’ staan. Herken je dit? Laten we dit eens bekijken vanuit een yin yang perspectief. Yin staat voor de vrouwelijke energie: vormloos, ontspannen, gevoel, inzicht, ontvangen. Yang staat voor de mannelijke energie: vorm, focus, actie, daadkracht. Ieder mens heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich. Dit zie je ook terug in het yin-yang symbool: in het zwart zit een stipje wit en in het wit zit een stipje zwart. Er is geen absolute yin, of absolute yang. De energieën bestaan in relatie tot elkaar en ze zijn altijd in beweging.
In onze huidige cultuur ligt de nadruk erg veel op yang: doen, bereiken, actie, efficiëntie. Van jongs af aan leren we ons aan te passen aan deze norm. Maar wanneer onze doe-energie te veel voortkomt uit aanpassing — aan de verwachtingen van anderen, aan opgelegde regels, aan culturele normen — dan raken we langzaamaan steeds verder los van ons authentieke zelf. Van onze kern, onze creativiteit, onze waarheid. Onze doe-energie is dan niet verbonden met ons authentieke zelf, maar met ons aangepaste zelf. We leven vooral in ons hoofd. We worden druk, opgejaagd, onrustig. En voelen ons tegelijk leeg of onvoldaan.
De terugreis naar binnen
De stap die je dan kunt zetten, is niet nog harder werken aan jezelf om alle ballen in de lucht te houden, maar juist: vertragen. Zijn (yin) in plaats van doen (yang). Uitademen. Thuiskomen. Bij jezelf. Je vrouwelijke energie is het startpunt. Door stil te staan, te ontspannen, te voelen, je aandacht te brengen naar je lichaam, je buik, je bekkengebied, je hart — zak je langzaam uit je hoofd en terug in je lijf. Daar vind je stilte, intuïtie, zachtheid, jouw wijsheid, jouw innerlijk weten. Daar vind je jezelf terug.
Vanuit die bedding kun je weer gaan voelen wat jij de wereld in wilt brengen. Dan pas kan je mannelijke doe-energie — je daadkracht, je richting, je manifestatiekracht — echt dienstbaar zijn aan jouw waarheid. Zo wordt yang een natuurlijke expressie van jouw yin.
Wanneer yang gegrond is in yin
Deze volgorde maakt het verschil: eerst zijn, dan doen. Eerst voelen, dan vormgeven. Het betekent niet dat yang verkeerd is — integendeel. Maar yang op zichzelf, zonder verbinding met je innerlijke bron, raakt uitgeput, opgebrand, stuurloos. Terwijl yang gegrond in yin krachtig, helder en voedend is. In je werk, je relaties, je creaties. Yin is de bedding, de bron, het voelen, het innerlijk weten. En yang is het kanaal, de vorm, de expressie, het naar buiten brengen.
Thuiskomen als basis
Thuiskomen in jezelf is geen luxe, maar de basis voor een rijk en vervullend leven dat je voldoening geeft. Het vraagt om een bewuste keuze voor vertraging, voor voelen, voor verzachting. Niet als vlucht uit de wereld, maar als manier om er juist volledig in te staan — geworteld, belichaamd, aanwezig. Om precies dat de wereld in te brengen waarvoor je hier gekomen bent.